Kupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus iz porodice ruža (Rosaceae). Kupine mogu narasti 50-300 cm u visinu. Stablo im je manje-više pokriveno trnjem i mjestimično odrvenilo. Bodlje služe za penjanje, ali i kao obrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cvjeta od lipnja do kolovoza, te je dobra medonosna biljka i njezini prinosi meda pogotovo u vlažnim ljetima mogu biti i ne tako mali i značajni i za pčele i za prinos meda pčelama i pčelarima, a također važan je i prinos peluda za razvoj pčelinjih zajednica. Nakon toga, iz svakog pojedinačnog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje.

Kupine su visoke prehrambene vrijednosti i sadrže vitamin C, K, B9 i esencijalni mineral mangan.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol.[1] Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans kojeg sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

Vrlo česta u prirodi, pogotovo na mjestima gdje su livade zapuštene ili gdje pašnjaci prelaze u šume. Od Kupine se koristi njezini slatki plodovi, list i korijen, slično kao i kod koprive kod koje koristimo korijen, list i sjeme, te još dodatno i stabiljku. Zbog toga u slavenskoj tradiciji od kupine se spravljao džem, sok, kupinovo vino, slatko, od lišća čaj, a od korijenja razne tinkture i otopine.

U plodu kupine ima obilje minerala i vitamina: kalija, fosfora, magnezija, klora, kalcija, sumpora, natrija, željeza, bakra i joda te vitamina – karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5, B6 i, najviše – vitamina C.

Zanimljivo je istaknuti da u listu kupine ima više vitamina C nego u zrelom plodu (u 100 grama lista ima 125 miligrama posto vitamina C, a u zrelom plodu, u istoj količini, samo 24 miligrama posto).

Kupinov sok, svježe iscijeđen, bez dodatka šećera, sadrži vrlo malo kalorija (čak manje nego svježa cjelovita kupina).

RECEPTI:

Protiv niskog krvnog tlaka

U bocu s litrom kupinova vina stavite dvije žlice sitno narezanih listića ružmarina, dobro zatvorite i ostavite stajati 10 dana. Nakon toga kupinovo vino procijedite kroz gazu.

Taj pripravak pije se – kod niskog krvnog tlaka – dva decilitra poslije jela (ručak).

Dobro je znati: niskotlakašima se, također, preporuča (poslije jela) pojesti 4 dekagrama oljuštenih lješnjaka.

Za liječenje debljine

Savjet: tri puta dnevno – kroz deset dana uzastopno – valja piti (poslije jela) po dva decilitra kupinova vina. Osim za smanjenje tjelesne mase (naročito masnog dijela), kupinovo vino koristi se i za liječenje slabokrvnosti. Također dobro djeluje protiv stresa jer umiruje.

Kako pripraviti kupinovo vino

Uzmite četiri kilograma zrelih (i zdravih) kupina i dobro ih zgnječite. Priredite kilogram šećera ili još bolje ako imate meda. U čistu staklenku (širokog grla) stavljajte red zgnječenih kupina pa red šećera i tako redom – sve do vrha. Zatim staklenku s kupinama i šećerom držite na toplom (danju, po mogućnosti, na suncu) tjedan dana.

Nakon tjedan dana dobiveni sok procijedite kroz gazu i ulijte u manje boce (0,75 litre). Boce nemojte napuniti do vrha kako bi kupinovo vino moglo vreti. Poslije tjedan dana kupinovo vino ponovno procijedite i boce (ne zatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana, provjerite je li vrenje završilo i boce zatvorite plutanim čepom.

Za slabunjavu djecu i rekonvalescente kupinovo vino može se pripraviti na sljedeći način: u veću staklenku stavi se dva kilograma zrelih kupina i pola kilograma šećera. Sve se dobro izmiješa i ostavi na toplom (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smjesu valja dobro promućkati.

Nakon 20 dana kupinovo se vino ocijedi, ulije u čiste boce od pola litre i začepi plutanim čepom.

Čaj od listova kupine

Prelijte 1,5 grama sušenog lista kupine sa 250 ml ključale vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Tri puta na dan, između obroka, popijte po šolju čaja. Možete ga takođe grgljati kod grlobolje, upale akni i afti.

Za uredan ciklus

3 šake isjeckanog korijena kupine

1 litar crvenog vina

Korijen dodajte u vino i kuhajte na tihoj vatri dok ne zavri polovina vina. Ohlađeno procijedite, tečnost naspite u staklene flaše i popijte tri puta dnevno po čašicu.

Protiv malokrvnosti

5 korjenova kupine

5 l vode

1 kilogram meda

Korijenje prelijte vodom, zagrijavajte na tihoj vatri, kad proključa kuvajte 15 minuta i sklonite sa vatre. Poslije pola sata procijedite, dodajte med (toplina otopine ne smije biti iznad 40C), promiješajte, stavite u flaše ili tegle i uzimajte više puta dnevno po tri-četiri kašike.

Izvori:

Pelagićev narodni učitelj, V Pelagić, Sloboda Beograd, izdanje 1973.

Lečenje lekovitim biljem, P. Mirković, Domaća biblioteka, izdanje 1974.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Kupina

http://www.zzjzpgz.hr/nzl/51/kupina.htm

Categories: apiterapija

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *