“Med” od borovih iglica – UVOD

Zbog velike količine C vitamina, proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao preventiva protiv prehlade i gripe u zimskim mjesecima.

Borove iglice sadrže aktivne sastojke koji potiču iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz dišnih puteva čime pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a mogu pomoći i u ublažavanju simptoma astme.

Istovremeno, antiseptičko djelovanje eteričnih ulja iz borovih iglica uništava patogene bakterije sprječavajući širenje infekcije dišnih puteva.

Eterično ulje bora dobiva se parnom destilacijom borovih iglica i grančica, a karakterizira ga svjež i snažan miris. Najčešće je bezbojno, ali može biti i boje jantara. Najvažniji sastojci eteričnog ulja bora su bornil-acetat, α- i β-pinen i kamfor.

“Med” od borovih iglica – recept

Priprema “meda” od borovih iglica ne zahtijeva mnogo vremena i sastojaka, ali sirup treba odležati 40 dana na suncu prije upotrebe, što treba imati na umu kada planirate početak njegova korištenja.

1 kg iglica bora, jele ili smreke,

1 kg meda

Priprema:

Naberite što više mladih izboja iglica, najbolje iz šumskih područja gdje je zrak nezagađen. Dobro ih operite i ostavite da se osuše.

Na dno čiste i suhe staklenke nanesite tanak sloj šećera ili meda.

Preko šećera odnosno meda nanesite gusto sloj iglica.

Nanosite redom sloj šećera pa iglica pritom ih sabijajući prema dnu staklenke sve dok ne dođete do vrha.

Između nekoliko slojeva možete dodati i par kriški limuna ako želite citrusnu aromu.

Staklenku dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mjestu. Iglice će kroz to vrijeme pustiti smolu od koje nastaje sirup odnosno med.

Nakon 40 dana (5-6 tjedana) sirup procijedite i izlijte u manje staklenke.

Čuvajte ga čvrsto zatvorenog u hladnjaku.

Med od borovih iglica možete koristiti svakodnevno, a preporučuje se u zimskim mjesecima uzimati dvije do tri žlice čistog meda kao prevenciju od upale dišnih organa.

Nemojte ga koristiti kao dodatak čajevima jer će vruća voda ukloniti većinu aktivnih zdravih sastojaka.

Ako sumnjate na alergije ili bolujete od nekog oblika alergije, trudnice, djeca i kronični bolesnici, prije konzumacije svakako potražiti savjet obiteljskog liječnika.

Categories: apiterapija

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *