Hypericum perforatum L, Hypericaceae

Gospina trava naš omiljeni macerat. To je blagoslovljena biljka, raste spontano u svim krajevima: a nama su omiljeni za branje Gorski Kotar, Istra i Banovina. U narodnoj medicini je korištena kao lijek za sve: čaj i tinktura se upotrebljavala kod nervoza, nesanice, depresije, bolova i probavnih tegoba, a uljni macerat, tradicionalno spravljen u maslinovom ulju, kod opekotina, bolova mišića i zglobova, za zacjeljivanje rana, kod raznih upalnih bolesti kože, kao pakung za kosu, pa čak i kao ulje za “brže tamnjenje”.

Korak 1: odabir ulja, antioksidansa i posude za maceraciju

Od ulja preporučujemo maslinovo ili ulje od suncokreta. Mi radimo sa domaćim djevičanskim maslinovim uljem sa područja Bujštine. Danas i veći broj europskih proizvođača proizvodi macerat kantariona i u suncokretovom i u maslinovom ulju.

Macerirajte u staklenim prozirnim posudama. Najjednostavnije je macerirati ih u velikim staklenkama od 1-5 litara za zimnicu (ovisno o količini koju želite napraviti).

Korak 2: Branje biljke

Gospina trava cvate, ovisno o klimatskom i geografskom podneblju i vremenskim godišnjim prilikama, od početka lipnja do kolovoza. Bere se obično u doba kada je nekoliko cvjetova otvoreno, a drugi cvjetovi su još zatvoreni u pupoljak. Volimo ga skupljati u brdskim krajevima Gorskog kotara. Gospine trave obično ima u izobilju i botanički gledano ona je invazivna, agresivna vrsta, no kao što je već bilo rečeno, budite vrlo etični prema prirodi. Ubire se cvijet te nekoliko pricvjetnih listića, a nikako cijela biljka.

Cvijet gospine trave berite za sunčanih dana, ne odveć rano ujutro i ne nakon kiše, kako bi cvjetovi bili dovoljno suhi. Berite ih u platnene vreće, a ne u plastične kako se ne bi “kuhale” tijekom branja i transporta. Nakon što ste ubrali cvjetove, rasprostrite ih u tankom sloju na papir da se malo prosuše od suvišne vlage ili tijekom poslijepodneva ili tijekom noći. Pazite, ako je cvijet jako suh nemojte ga dodatno ostavljati preko noći, ako je malo “vlažniji”, možda će biti korisno ostaviti ih preko noći i odmah ujutro nastaviti posao. No cvjetove nemojte sušiti. Rasprostriranje cvjetova će dati šansu za bijeg malim paucima i bubama.

Korak 3: priprema biljnog ulja s antioksidansom

Omiljena kombinacija antioksidansa je prirodni vitamin E (0,05-0,1%) i CO2 ekstrakta ružmarina (0,1-0,2%).

Antioksidanse odvažite u manju posudu/staklenu čašu od 400mL. Dodajte manji dio ulja (cca 200-300mL), kako biste efikasno otopili oba antioksidansa miješanjem.

Dobro izmiješajte ostatak ulja i otopljene antioksidanse u staklenoj kemijskoj čaši volumena 3 litre ili nekoj drugoj posudi, ako nemate takvu čašu.

Korak 4: priprema macerata

U posudu gdje ćete macerirati dodajte ubrane cvjetove gospine trave i lagano ih pritisnite (sprešajte) rukom kako ne bi bili odveć rahli. Nemojte ih sabiti svom snagom! Preliti ih smjesom ulja da ono prekrije cvjetove u visini 2-3 cm. Pritisnite ih žlicom da istisnete zrak između cvjetova. Zatvorite posudu. Pustite da sve odstoji 24 sata.

Korak 5: proces ekstrakcije

Taj se proces obavezno odvija na suncu, a da bude zaštićena od kiše. Naime, ekstrakcija ljekovitih tvari iz gospine trave u ulje nije jednostavan proces, već složen proces u kojem se zbiva fotolitička reakcija, odnosno sama svjetlost izaziva nastajanje ljekovitih spojeva iz same biljke. U tom procesu nastaje, vrlo polagano, rubin crvena boja macerata. U samom postupku je bitna i toplina i svjetlost. Sam proces maceracije traje 4-6 tjedana.

Tijekom tog procesa dobro izmiješajte biljni materijal svaki treći do četvrti dan, običnom velikom žlicom. Treba imati na umu da se tijekom procesa maceriranja na suncu iz biljke oslobađa vlaga. Ona se kondenzira na poklopac posude za maceraciju, pa je potrebno tijekom sunčanih dana obavezno otvarati poklopac kako bi se ta vlaga sasušila. To zahtijeva brigu svakog dana. Navečer i preko noći poklopac zatvorite kako se ne bi vraćala vlaga. Čuvati se iznenadne kiše i ulaska vlage koja će upropastiti macerat.

Korak 6: Proces cijeđenja

Nakon 4-6 tjedana macerat je spreman za pripremu. Dobro cijeđenje smanjuje gubitak ulja. U tu namjenu koristimo običnu cjediljku (prešu) za čvarke. Ovo je masni dio posla. Nakon što ste ocijedili biljni materijal, ostalo je mutno crveno ulje. Po potrebi ga ocijedite kroz cjediljku sa sitnim rupicama ili kroz 2-3 sloja gaze kako biste uklonili zaostale cvjetove ili listiće. Mutni i još sirovi macerat spremite u novu i čistu posudu. Ona može biti od stakla, ali i od plastike u kojoj se čuvaju biljna ulja, jer će ionako taj macerat stajati samo dva do tri tjedna i procesirati dalje.

Korak 7: Proces bistrenja

Ovdje imate dva odabira.

prvoj varijanti dodajete bezvodni natrij-sulfat kako biste osušili ulje od prisutne vode iz cvjetova. Bit će vam potrebno 1:20 – 1:25 w/v, odnosno na 20-25 volumnih dijelova macerata dolazi 1 maseni dio natrij sulfata. Primjerice, za 5 litara macerata trebat će vam 200-250 grama. Pazite, natrij sulfat je higroskopan – ako je grudičast nemojte ga koristiti. Uvijek ga dobro zatvorite i držite na suhom mjestu! Odvagani bezvodni natrij-sulfat dodajte u sirovi macerat, dobro izmiješajte nekoliko puta. Ostavite ga potom na miru da se slegne. Prednost ovog postupka je potpuno uklanjanje vlage, čime će se produžiti trajnost macerata.

drugoj varijanti oslanjate se na tradicionalni postupak. Ostavite ga bez miješanja s natrij sulfatom. Mi koristimo drugu varijantu.

U oba slučaja, ostavite macerat još dva do tri tjedna u dobro zatvorenoj posudi i u tamnom mjestu. Tijekom tog vremena nastat će talog od vlage, peludi i još koječega. Prednost je korištenja bezvodnog natrij sulfata da će on pokupiti suvišnu vlagu do kraja, te će se stvrdnuti na dnu kao grudasti ili čvrst talog. Taj čvrsti talog “uhvati” i čestice peludi te se nastali macerat lako odvaja od taloga. U slučaju tradicionalnog macerata, vode će se na dno izdvojiti tek nakon duže vremena u obliku sluzavog taloga.

Korak 8: proces odvajanja

Oprezno odlijete sada već bistar macerat, pazeći da ne izlijete i talog. Ako treba, najprije odvojite otprilike 3/4 volumena kojeg ćete lako odvojiti. Potom ostatak odvajate u zasebnu posudu – on će se vjerojatno malo pomiješati s talogom. Njega prebacite u novu posudu i neka se i on taloži ponovo tjedan ili dva. Ovako manji volumen ćete nakon toga lakše odvojiti od taloga.

Ulijte u tamne boce do vrha, dobro zatvorite i spremite na tamno i hladnije mjesto.

Boja macerata ovisiti će i o biljnom ulju.

Zašto se koristi macerat gospine trave?

Djeluje protuupalno kod raznih bolesti kože, za zacjeljivanje rana i opekotina. Dobro protuupalno djelovanje je najbolja vrlina kantariona. U pakunzima za kosu daje kosi blag crvenkast odsjaj, a kremama lijepu roza nijansu. Njegovo upijanje ovisi o ulju koje ste odabrali. Miris macerata je karakterističan i možda se nekima ne sviđa, no gledajući njegovu ljekovitost, to doista nije bitno. Macerat kantariona nezaobilazna je sirovina za balzame i meleme za zacjeljivanje kože i hemoroide, a čak služi i za izradu vagitorija (vaginaleta), a obavezan je sastojak ulja i gelova za reumatske tegobe i bolove u mišićima.

Premda ga u Dalmaciji vole koristiti i za sunčanje, treba biti oprezan: kantarion je blago fototoksičan. To znači da pod utjecajem ultra-ljubičastih zraka (UV zraka) može oštetiti kožu. Za nekog tko već ima preplanuli ten ili čija je koža sklona brzom tamnjenju to ubrza proces tamnjenja, no u današnje se doba treba paziti takvih igri. Kantarionov macerat koristi se uglavnom nakon sunčanja.

Categories: apiterapija

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *