Divlja trešnja (Prunus avium) je predivno drvo koje se može naći diljem Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Divlje trešnje su posebno atraktivne u proljeće kada cvjetaju, stvarajući spektakularne bijele ili ružičaste cvjetove. Osim što su lijepi, cvjetovi divlje trešnje su također iznimno važni za pčele jer sadrže nektar i pelud koji su im potrebni za proizvodnju meda.

Cvjetanje divlje trešnje započinje u rano proljeće, obično u ožujku ili travnju, ovisno o klimatskim uvjetima. Cvjetovi su prekrasni, a kada drvo dobro procvjeta, izgleda kao da je prekriveno snijegom. Pčele se često okupljaju oko cvjetova, skupljajući nektar i pelud za proizvodnju meda.

Kada je riječ o medenju divlje trešnje, to obično traje samo nekoliko tjedana tijekom cvjetanja. Nektar iz cvjetova divlje trešnje je vrlo sladak i aromatičan, stvarajući izvrsnu bazu za proizvodnju meda. Međutim, neki pčelari mogu primijetiti da med od divlje trešnje ima intenzivniji okus i miris od meda drugih vrsta.

Kada se skupi dovoljna količina nektara, pčele ga unose u košnicu gdje ga skladište i pretvaraju u med. Proces pretvaranja nektara u med uključuje i dodavanje enzima i izbacivanje vlage. Kada je med spreman za konzumaciju, on ima karakterističan okus i teksturu koja ovisi o vrsti cvijeća od kojeg su pčele skupljale nektar.

Uz to što je ukusan, med divlje trešnje ima i neka ljekovita svojstva. Smatra se da pomaže u smanjenju upala, poboljšava imunitet i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Također je bogat antioksidansima, što ga čini izvrsnom hranom za zdravlje općenito.

Kada divlja trešnja prestane cvjetati, pčele će se okrenuti drugim izvorima hrane. Međutim, cvjetanje divlje trešnje je uvijek jedan od prvih znakova proljeća i veseli pčelare diljem svijeta koji uživaju u ovoj sezonskoj poslastici.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *