Maslačak: prirodno čudo s važnim ljekovitim svojstvima

Maslačak, poznat i kao Taraxacum officinale, jedna je od onih biljaka koje se često smatraju korovima, ali koje kriju iznenađujuću snagu i ljekovita svojstva. Često viđen na livadama, obalama puteva i čak u vrtovima, maslačak ima bogatu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini širom svijeta.

Botaničke karakteristike

Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka koja se može pronaći u mnogim dijelovima svijeta. Njegova karakteristična pojava uključuje svijetle žute cvjetove i izdužene zelene listove koji tvore rozetu. Ova biljka također proizvodi bijelu mliječnu tekućinu kada se naruši, što je svojstvo tipično za članove porodice Asteraceae.

Ljekovita svojstva

Maslačak je kroz povijest korišten u tradicionalnoj medicini zbog svojih raznolikih ljekovitih svojstava. Evo nekoliko ključnih značajki koje ga čine tako dragocjenim:

 1. Detoksikacija jetre: Maslačak se često koristi kao prirodni tonik za jetru. Sadrži spojeve koji potiču proizvodnju žuči, što pomaže u probavi masti i uklanjanju toksina iz tijela.
 2. Antioksidativna svojstva: Kao izvor antioksidansa poput vitamina C i beta-karotena, maslačak pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. To može pomoći u sprečavanju oštećenja stanica i smanjenju upalnih procesa.
 3. Potpora probavnom sustavu: Korijen maslačka ima blage laksativne učinke koji mogu pomoći u olakšavanju probavnih problema poput zatvora. Također potiče apetit i pomaže u apsorpciji hranjivih tvari.
 4. Protuupalna svojstva: Ekstrakti maslačka pokazali su se u studijama kao učinkoviti u smanjenju upala. To ih čini korisnima u olakšavanju simptoma upalnih stanja poput artritisa.
 5. Potencijal u kontroli šećera u krvi: Neki istraživači sugeriraju da maslačak može imati blagotvoran učinak na razinu šećera u krvi, što bi moglo biti korisno u prevenciji ili upravljanju dijabetesom.

Načini upotrebe

Postoji nekoliko načina kako možete uključiti maslačak u svoju rutinu zdravog života:

 • Čaj: Osušeni korijen ili listovi maslačka mogu se koristiti za pripremu ukusnog i ljekovitog čaja. Samo prelijte kipućom vodom preko suhih listova ili korijena i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije konzumacije.
 • Salata: Mladi listovi maslačka mogu se dodati salatama za dodatnu hranjivu vrijednost. Imajte na umu da su mladi listovi obično nježniji i manje gorki od starijih.
 • Dodatak prehrani: Ekstrakti maslačka dostupni su kao dodaci prehrani u obliku kapsula, tableta ili tekućih ekstrakata, poput uljnih macerata ili najčešće alkoholnih tinktura.

Moguća ograničenja i upozorenja

Iako je maslačak općenito siguran za konzumaciju u umjerenim količinama, uvijek je važno konzultirati se s stručnjakom prije nego što uvedete bilo kakve promjene u svoj režim liječenja, posebno ako već imate zdravstvenih problema ili uzimate lijekove.

Maslačak, iako često podcijenjen, predstavlja iznenađujuće moćnu biljku s brojnim ljekovitim svojstvima. Od potpore jetri do borbe protiv upala, ova skromna biljka ima puno toga ponuditi. Uključivanje maslačka u vašu prehranu ili rutinu ljekovitih biljnih pripravaka može biti korak prema boljem zdravlju i blagostanju.

Alkoholna tinktura od cvjetova maslačka:

Sastojci:

 • Svježi cvjetovi maslačka
 • visokokvalitetno ulje
 • cvjetova od 2/3 od ukupnog omjera od alkohola
 • odstajati 45 dana u tamnoj prostoriji

Upute:

 1. Pažljivo ubrati svježe cvjetove maslačka. Osigurajte da su cvjetovi čisti i bez trunja ili insekata.
 2. Operite cvjetove pod mlazom hladne vode i ostavite ih da se osuše na zraku nekoliko sati.
 3. Kada su cvjetovi potpuno suhi, stavite ih u staklenu posudu s hermetičkim poklopcem.
 4. Prelijte cvjetove alkoholom tako da su potpuno prekriveni.
 5. Zatvorite posudu čvrsto i stavite je na tamno mjesto, poput ormarića ili police.
 6. Ostavite tinkturu da odstoji najmanje 4-6 tjedana (do 45 dana), povremeno je protresajući kako biste osigurali da se sastojci dobro sjedine.
 7. Nakon što prođe određeno vrijeme, procijedite tinkturu kroz gazu ili fini filter kako biste uklonili čvrste čestice.
 8. Dobivena tinktura spremna je za upotrebu. Čuvajte je u tamnim staklenim bocama na hladnom i suhom mjestu.

Uljni macerat od cvjetova maslačka:

Sastojci:

 • Svježi cvjetovi maslačka
 • Hladno prešano ulje po izboru (maslinovo ulje, bademovo ulje, kokosovo ulje) mi preferiramo domaće maslinovo ulje sa područja Bujštine
 • visokokvalitetno ulje
 • cvjetova od 2/3 od ukupnog omjera od ulja
 • odstajati 45 dana u tamnoj prostoriji

Upute:

 1. Ubrati svježe cvjetove maslačka i pažljivo ih operite kako biste uklonili nečistoće.
 2. Osušite cvjetove na zraku ili ih lagano tapkajte papirnatim ručnikom da uklonite višak vlage.
 3. Stavite suhe cvjetove u staklenu posudu.
 4. Prelijte cvjetove uljem tako da su potpuno potopljeni.
 5. Zatvorite posudu hermetičkim poklopcem i stavite je na sunčano mjesto.
 6. Ostavite uljni macerat da odstoji najmanje 4-6 tjedana (do 45 dana), povremeno ga protresajući kako biste potaknuli proces ekstrakcije.
 7. Nakon što prođe određeno vrijeme, procijedite uljni macerat kroz gazu ili fini filter kako biste uklonili cvjetove i druge čvrste čestice.
 8. Dobiveni uljni macerat čuvajte u tamnim staklenim bocama na hladnom i suhom mjestu.

Alkoholna tinktura i uljni macerat od cvjetova maslačka mogu se koristiti u različite svrhe, uključujući poboljšanje probave, detoksikaciju jetre, ublažavanje upala i poticanje općeg zdravlja kože. Prije korištenja, uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom, posebno ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili ako koristite druge lijekove.

Categories: apiterapija

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *