Vijesti sa pčelinjaka

ožujak 2020

Pokrenuli smo digitalnu web tržnicu

Nažalost svima nam se prilično život i svijet okrenuo unazad mjesec dana kako smo pisali zadnji naš Newsletter. Uistinu sve se promijenilo, pa smo i sami razmislili kako dati svoj doprinos i dodatnu vrijednost. Naravno cijene naših proizvoda nismo podignuli i to nam ne pada na pamet u vrijeme ove krize. Ako su med i medni pripravci upravo nešto što se pojačano traži u ovom periodu, cijene ćemo zadržati na istoj razini, jer upravo želimo dijeliti sve što dijeli zajednica u kojoj živimo. Isto tako kao što smo uvijek, dijelimo naše recepte, pa ih i sami možete pripraviti ukoliko imate sve potrebne sastojke. I virtualni štand na web tržnici je besplatan, pa nas slobodno kontaktirajte, ako želite registrirati svoj štand na www.bakica.org.

OPG pčelarstvo Korać&Alveare j.d.o.o.

Đuke Bencetića 11

Karlovac

Pripravak od meda i bršljana

 

BRŠLJAN Hedera helix.

Česta je uz zidove kuća i po napuštenim zdanjima, po kojima se penje i brzo širi. Ukoliko se nema po čemu penjati, puže po tlu. Često se sadi i kao ukrasna biljka. Za bršljan se kaže da može doživjeti i tisuću godina starosti.

Bršljan je otrovna, ali i ljekovita biljka. Može narasti do dvadeset metara, a penjući se uvis uza stabla, dosegne visinu i do 30 metara. Listovi su mu kožasti, sjajni, vrlo raznolika oblika. Cvjetovi su žućkasto-zeleni, otrovni, do 5 mm. u promjeru. Plod je crna boba, zrije u proljeće, a promjera je 8 do 20 mm.

Bio je omiljena ukrasna biljka starih Rimljana.

Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja.

Listovi bršljana mogu se brati cijelu godinu iako je sadržaj ljekovitih tvari najveći prije cvatnje u kolovozu i rujnu.  Saponini iz lišća olakšavaju iskašljavanje jer otapaju gustu sluz u bronhima. I ovdje med u kombinaciji može biti izvrsno otapalo i sredstvo dugoročnog čuvanja sirupa od bršljana. Jednostavno svježe obrane listove bršljana operite i posušite, te ih smeljite ili usitnite  štapnim  mikserom. Tako usitnjene listove slažite u slojevima u veliku staklenku, tako da složite sloj bršljana 2-3 cm, pa prelijte medom, otprilike iste debljine. Držati zatvoreno u staklenki do 45 dana, na tamnom i suhom mjestu, na sobnoj temperaturi, povremeno protresti bez otvaranja. Nakon tog perioda staklenku otvoriti te dobiveni medni pripravak kroz gazu procijediti u čiste staklenke, te držati  u frižideru osim za vrijeme konzumacije kod prehlade I kašlja.

Za sve pčelare i one koji to misle postati

 

I ove godine prodajemo pčelinje zajednice. Uz samu prodaju pčelinjih zajednica uvijek smo Vam na raspolaganju i za razmjenu znanja, a možete nas slobodno posjetiti i na našim pčelinjacima, a u svrhu stjecanja novih vještina. Predbilježbe narudžbi vršimo, a isporuke su tijekom travnja i prve polovice svibnja (ako budu moguće naravno!).