Pčelarstvo Korać

www.pcelarstvokorac.com

Mjesečnik 01/2020

- a - e

www.be-abee.com

 

 

 

Iz svijeta pčele

Mi

 

MED

 

Kemijski sastav meda

Glavni sastojci meda jesu ugljikohidrati i oni čine 95-99% suhe tvari ovisno o vrsti. Zatim u medu nalazimo vodu, bjelančevine, vitamine, enzime te razne minerale, odnosno mineralne tvari.

 

Sastav šećera u medu

Primjenom različitih znanstvenih metoda utvrđeno je da su šećeri u medu sastavljeni od:

1. monosaharida

fruktoza ili levuloza – monosaharid je koji je vrlo sladak i dobro topljiv u vodi.

glukoza – najrasprostranjeniji je monosaharid u prirodi

2. disaharida

Maltoza, turanoza, izomaltoza, saharoza, maltuloza, izomaltuloza, nigeroza, trehaloza, glutiloza, lami-narbioza, entibioza.

3. oligosaharida

Erloza, panoza, maltotrioza, kestoza, izomaltobioza, melecitoza, izopanoza.

 

Voda u medu

Voda je nakon ugljikohidrata drugi značajan sastojak meda.

Zakonski omjer vode u medu ovisi od vrste i iznosi od 15-20%. Količina vode nazočne u medu utječe na njegovu viskoznost, gustoću i kristaliziranje.

Tako se med u kojem je nazočna veća količina vode kasnije kristalizira.

Količina vode u medu nije stalna zbog njegove hidroskopnosti.

 

Kiseline u medu

Med pčele medarice sastavljen je i od niza organskih kiselina. Mravlja kiselina npr. prisutna je sa 10% količine u medu iako se nekad smatralo da je ima više i da je jedna od glavnih prisutih kiselina. Med pored mravlje sadrži i oksalnu, jantarnu, limunsku, vinsku, mliječnu, glukonsku, piroglutaminsku, maleinsku, valerijansku i benzojevu kiselinu.

 

Bjelančevine

Bjelančevine u medu sastavljene su od albumina, globulin i pepotona koji zajedno čine polovinu koloidnih tvari u medu.

Proteini većim dijelom prelaze u med iz pčelinjih žlijezda slinovnica kada prerađuju nektar i medljiku, u pčelinjem mednom želucu.

 

Vitamini

Vitamini su između ostalog sastavni dio meda, međutim, njih nalazimo u vrlo malim količinama, nedovoljnim za potrebe ljudskog organizma. Tako u medu nalazimo vitamin C, B kompleks, niacin, pantotensku kiselinu, biotin i folnu kiselinu. Količina vitamina u medu prije svega ovisi iz kojeg cvijeća pčele prikupljaju nektar, prisutnosti peludi, stanju i zrelosti meda te o njegovu načinu čuvanja.

 

Mineralne tvari u medu

Med sadrži: silicij, aluminij, željezo, kalcij, magnezij, natrij, kalij, mangan, bakar, krom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo, fosfor. Količine mineralnih tvari ovise o vrsti meda i podrijetlu.

Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Med

 

med_caj_knjiga.jpg

pcele_prodaja.jpg

Vrijedan proizvod pčele i bilja

pripadamo

Med i orašasti plodovi!

Saće u medu!

 

001.jpg

Treba li ti deda, oraha i meda? Iako se tom mednom pripravku pripisuju zanimljiva čarobna svojstva, prije svega ne možemo zanemariti i ukus koji takav pripravak donosi, kao i bogatstvo namirnice, te blagotvorne učinke na naše zdravlje. Med je naravno ovdje i izvrsno otapalo, te zbog svoje sklonosti nekvarenju odlično čuva orašaste plodove. Bilo da ih stavljate cijele, izmrvljenje ili samljevene bitno je da su omjer i smjesa dovoljno gusti kako med ne bih na površinu podigao plodove i time ih izložio djelovanju zraka.

 

Med pri tome možete koristiti i u kombinaciji sa orasima, ali i lješnjacima, bademima, pistachio, indijskim orasima i sl…

Naravno pri tom izbjegavajmo nazive poput med od oraha ili med od lješnjaka i kojekakve nazive koje možemo vidjeti na našim tržnicama. Med je kao namirnica zasebna priča, a ovdje je riječ o mednom pripravku

Pčele luče prirodni vosak u bijeloj boji iz svojih žlijezdi na zadku, te im vosak služi kao građevni materijal za izradu saća. U saće polažu svoje mlade ili spremaju hranu, prije svega mislimo na med i pelud. Prirodni vosak odmah po lučenju je bijele boje, a poznatu žutu boju vosak dobije tijekom procesa oksidacije.

 

Saće i med u saću je iznimno zdrav.  kada se nalazi u saću, med ima dodatnu vrijednost. Takav sadrži pohranjene i fermentirane peludi i propolis u prirodnom obliku. Žvakanjem saća u organizam unosimo biološki vrijedne sastavnice.

 

Med iz saća bogatijeg je okusa i mirisa te je blago kiselkastog okusa zbog organskih kiselina koje se nalaze u saću. U saću ostaju očuvana i esterska ulja biljaka s kojih su pčele sakupljale nektar.

Crno žuto crni dvomjesečnik

Prirodi!

 

Da li ste znali, da…

Tamjan

Velika fotka

tamjan.jpg

Kranjska medena pčela (Apis mellifera carnica) je podvrsta zapadne pčele. Kranjska pčela meda podrijetlom je iz Slovenije, južne Austrije i dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Rumunjske i Bugarske.

Kranjska pčela je podvrsta zapadne pčele, koja se naturalizirala i prilagodila podregiji Kranjska (Slovenija), južnom dijelu austrijskih Alpa, regiji Dinarida, južnoj panonskoj ravnici i sjevernom Balkanu.

Među pčelarima je omiljena iz više razloga, od čega najmanje nije sposobnost da se uspješno brani od insekata, a istovremeno je izuzetno nježna u svom ponašanju prema pčelarima.

Kranjske pčele otprilike su iste veličine kao i talijanske medonosne pčele, ali se fizički razlikuju po njihovoj općenito zamračenoj smeđe-sivoj boji koja je ublažena prugama svjetlije smeđe boje. Hitin im je taman, ali na njihovim je tijelima moguće naći svjetlije obojene ili smeđe obojene prstenove i točkice. Poznate su i kao "siva pčela".

Aromatska smola drva iz roda Boswellia iz porodice Burseraceae. Ovo drvo raste od Azije do Afrike. Iz kore stabla, njezinim zarezivanjem dobija se smola, koja se također naziva tamjan.

Eterična ulja tamjana koriste se u aromaterapiji i aroma masaži.

Tamjan je aromatična smola koja paljenjem razvija jak ugodan miris, zbog čega se rabi za kađenje, najčešće prilikom vjerskih obreda. Prodoran mirisni dim razvije se kada se komadić smole stavi na žeravicu.

Dobivanje tamjanske smole zasijecanjem stabala u suptropskim područjima seže duboko u povijest. Jedan od najranijih spomena tamjana nalazi se u bilijskoj knjizi Postanka (37, 25), a odnosi se na pustinjske trgovce Jišmaelce kojima su Jakovljevi sinovi prodali svojeg brata Josipa. U Starom zavjetu također se često spominje tamjan iz Arabije.

Običaj kađenja prodro je u život Crkve najprije na Istoku, u početku u počast caru, a kasnije i u liturgiji,

bees_let.jpg

 

Mala misao

 

Priroda nam skriva svoje tajne jer je veličanstvena, a ne jer je varalica.

 

Albert Einstein

 

 

 

Molimo Vas da odvojite

malo vremena i ispunite

našu anketu u svrhu istraživanja

koje provodimo: Anketa

OPG pčelarstvo Korać&Alveare j.d.o.o.

Đuke Bencetića 11

Karlovac

Ukoliko ne želite primati naš mjesečnik, možete se jednostavno odjaviti klikom na slijedeći link!

Odjava