Vijesti sa pčelinjaka

Text Box: veljača 2020

Čudotvorni zrak iz košnica

Api komore se sve više pojavljuju na našim pčelinjacima. Osim već u samoj tradiciji utemeljenih vjerovanja u blagotvorna i ljekovita svojstva meda, propolisa, peluda, voska, matične mliječi i pčelinjeg otrova u novije vrijeme sve više ljubitelja pčela i pčelinjih proizvoda prepoznaju i ovu blagodat koju nam daju pčele. Udisanjem zraka iz košnica, koje su u ljetnim mjesecima pune meda, peluda, voska, propolisa, te raznih feromonskih mirisa samih pčela ostavlja jedan pozitivan učinak na cijeli repiratorni sustav, a samo slušanje pčelinjeg leta i rada djeluje itekako umirujuće. U Hrvatskoj već postoji nekoliko takvih komora, pa svakako dajemo preporuku da ih posjetite.

OPG pčelarstvo Korać&Alveare j.d.o.o.

Đuke Bencetića 11

Karlovac

Kopriva

 

Biljka koju jedni smatraju korovom drugi lijekom, iako većina zna da je kopriva biljka puna željeza to nije jedino po čemu bi ju trebali znati. Dakle kopriva je  ljekovita i cijenjena biljka od davnina. Biljka koju možemo iskoristiti  u cijelosti, od korijena, stabljike, lista, cvijeta  i sjemena. Puna je kalija, kalcija, željeza, fosfora, magnezija, natrija, vitamina C, B2, B5, i posebno karotena – provitamia A, nužnog za dobar vid, zdravu kožu i kosu, za liječenje infekcija usta, nosa i grla, za zdravlje cijelog dišnog i probavnog sustava.

Korjen nam može poslužiti za tinkturu i uvarak.

Koprivu za unutarnju upotrebu valja brati prije mraza, a za vanjsku upotrebu možemo brati  cijelu biljku – od proljeća do jeseni.

Sjeme koprive skuplja se u kolovozu ili rujnu, korijen u rano proljeće i kasnu jesen jer je to vrijeme kada ga ne iscrpljuje vegetacija biljka.

Koprivu možete koristiti kao hranu pripremom njenih listova, sjeme koprive u mednom pripravku, korijen koprive kroz razne tinkture, stabiljku i list možete koristiti za čaj ili mljevenjem dobiti brašno od koprive.

Dakle, čizme na noge, duge hlače i rukave i krenimo u avanturu u branje ovog ljekovitog korova.

Veljača i obilazak pčelinjaka

 

Priroda se budi tako i naše pčelice. Možemo opet biti sretni, jer smo dobro prezimili, uz minimalne gubitke imamo dobre i zdrave zajednice te sa nestrpljenjem čekamo nastavak nove medne sezone.

Za sve pčelare i one koji to misle postati

 

I ove godine prodajemo pčelinje zajednice. Uz samu prodaju pčelinjih zajednica uvijek smo Vam na raspolaganju i za razmjenu znanja, a možete nas slobodno posjetiti i na našim pčelinjacima, a u svrhu stjecanja novih i vještina. Predbilježbe narudžbi vršimo, a isporuke su tijekom travnja i prve polovice svibnja.